Voor de hobbyist is het concept van geleidende inkt altijd interessant geweest, omdat je op deze manier gemakkelijk zelf elektronische circuits kan tekenen. Helaas is geleidende inkt voor lange tijd onbereikbaar geweest voor ‘gewone’ mensen: de basismaterialen waren te duur, de bereiding te ingewikkeld, het resultaat niet goed (geleidend) genoeg. Maar daar lijkt nu – met de inzet van een paar fanatieke hobbyisten – verandering in te komen.

Nu heeft iemand ontdekt dat je het geleidingsvermogen kunt verbeteren door het metaal vooraf te ‘etsen’. De tandarts is niet blij met al dat citroenzuur in fris- en fruitdranken, want daarvan etsen je tanden, maar als je geleidende inkt wil maken, is het een heel ander verhaal.

Koper of zilver

Toen we hier op Mancave eerder schreven over geleidende inkt werden zilverdeeltjes als geleidend materiaal gebruikt. Maar het kan ook met koperdeeltjes. Door de koperdeeltjes voorafgaand aan het mengen met het bindmiddel te laten reageren met ammoniumpersulfaat, werd ontdekt dat de geleiding veel beter ging. De behandelde koperdeeltjes werden gescheiden van de kopersulfaatoplossing en gewassen met gedeïoniseerd water. Daarna konden ze worden toegevoegd aan een bindmiddel voor airbrushsystemen.

printplaat met geleidende inkt en led

Ene Jordan Bunker heeft de proef op de som genomen en zelf de benodigde scheikundige spullen aangeschaft om geleidende inkt te kunnen maken. Hij is zo goed geweest om het recept en zijn pogingen om tot een goed resultaat te komen met ons te delen op zijn blog.

De inkt en het oppervlak

Jordan probeerde zijn recept voor inkt eerst op gewoon printerpapier. Dat werkte na verschillende pogingen nog steeds niet. Hij vermoedde dat dit lag aan de samenstelling van het papier, waardoor de zilverdeeltjes elkaar niet konden raken. Ook een draad insmeren met de geleidende inkt mocht niet baten. Hij had meer succes met een glasplaat, waarbij hij erin slaagde een ledje te laten branden via zijn streepje inkt. Helaas was de inkt gemakkelijk van de glasplaat af te schrapen. Jordan ontdekte dat wat werkte voor het metaal (etsen), ook hielp om de inkt op de plaat te houden: hij maakte het glas ruw door het in te krassen op de plekken waar de inkt zich moest hechten. Met een sjabloon dat hij uit een stuk tape sneed, maakte hij een mooi patroontje met de inkt. Het werkt ook nog.

Het resultaat zoals je dat op de foto’s ziet heeft nog wat meer weg van verf dan van inkt en leent zich dan ook niet om in een pen te stoppen (waardoor het pas echt makkelijk toepasbaar zou zijn). Dat je de inkt alleen op glas kunt gebruiken is ook niet handig. Wat dat betreft zijn we er nog niet. Maar misschien kun jij een bijdrage aan de vooruitgang van de wetenschap leveren en het basisrecept verder verbeteren?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!