Berto's steampunk Senseo

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een Senseo-koffiezetapparaat thuis staan. Maar niemand heeft er zo een als Berto. Die van Berto heeft namelijk een compleet nieuwe duurzame steampunk body en kan ook nog eens thee zetten. 

“Ik vond thuis een oud Senseo-apparaat dat ik niet meer gebruikte. In een creatieve bui besloot ik om het apparaat uit zijn plastic behuizing te halen en te plaatsen op een houten pallet. Zo krijgt het geheel een steampunk-uiterlijk en is het tegelijkertijd een stil protest tegen de consumptiemaatschappij. Sowieso ben ik een groot voorstander van duurzaamheid. Al dat plastic van het Senseo-apparaat vind ik dan ook doodzonde.

Benodigdheden

Mijn project heb ik gemaakt van een Senseo, maar in principe is het te doen met elke koffiemachine waar je de belangrijke onderdelen uit kan halen zonder ze te beschadigen. Al het gebruikte hout komt van een pallet. Het waterreservoir is een simpele vaas van een paar euro.

Losse onderdelen

Als eerste heb ik het houten minipallet gemaakt waar het geheel op komt te staan. Dit was snel gemaakt. Het pallet is 30 x 25 x 5 centimeter hoog.

In de glazen vaas, die dient als waterreservoir, heb ik een gat geboord waarna ik hier een plastic pijpje in heb gelijmd. Tijdens het boren is het belangrijk dat je langzaam boort en veel water gebruikt om te koelen.

Daarna heb ik voorzichtig de behuizing van de Senseo verwijderd zodat ik alleen de elektronica overhoud.

Het geheel samenvoegen

Voor de koffiepad-houder heb ik een soort driehoekige pilaar gemaakt. Binnenin die pilaar is de boiler bevestigd met een aluminium strip. De pomp is met rubber op een aluminium plaatje bevestigd. Deze rubbers verminderen de trillingen van de pomp. De behuizing voor de elektronica is gemaakt van hout met aan de voor- en achterkant een perspex plaatje zodat je de elektronica kan zien. Dankzij een aftakking achter de boiler kan je ook heet water voor je thee zetten. Een slangklem dient als kraan.

Van het hele project heb ik een filmpje gemaakt (overigens niet gefilmd met mijn brilstatief) waarin alle stappen nog eens voorbij komen.

Het was een spannend moment toen ik het koffiezetapparaat voor het eerst gebruikte want het is altijd maar de vraag of het wel werkt. Het lekte wel een beetje bij de koffiepad-houder maar verder werkte het prima.”

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *