Spoel wikkelapparaat van hengelmolen

Tja, veel mensen hebben het idee om een hengelmolen te gebruiken als spoelen wikkelapparaat. Kijk je op YouTube dan zie je geen enkele video daarover. Tenminste tot nu toe! Berto heeft er een gemaakt welke de eenvoud zelve is.

Daarvoor hoef je alleen de beugel (bail), vislijn spoel (line spool) en de lijngeleider (line roller) af te halen van de hengelmolen. Onderstaande afbeelding geeft deze onderdelen weer.

Hengelmolen verwijderde onderdelen

Met een U-beugel van een strip aluminium, met in het midden een gat voor de centrale as, kom je al een heel eind. De slip regeling van de vislijn spoel kan weer gebruikt worden als spoelhouder.

Gelijkmatige wikkelingen

Voor het maken van gelijkmatig verdeelde wikkelingen heb ik een handmatig bediende verdeler gemaakt. Met deze verdeler is het zelfs mogelijk meerdere koperdraden gelijktijdig op de spoel te wikkelen. Het is wel oefenen om mooie wikkelingen te maken. De spoel om draden te voeden hangt in een eenvoudige beugel die gedraaid kan worden. De video laat zien hoe het een en ander gebruikt word.

Ik denk dat heel wat spoelenwikkelaars hier wat mee kunnen. Er moeten immers 10 duizenden ongebruikte hengelmolens in Nederland in de kast liggen.
Inmiddels ben ik bezig met een energie project, vandaar dit spoelen wikkel toestel.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *