Berto’s lijnbestuurde modelvliegtuig

Als we het hebben over een modelvliegtuig, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. De meeste mensen denken dan misschien aan radiografisch bestuurbare vliegtuigen, maar onze vaste Blog ’t Zelver Bertoaus denkt daar heel anders over. Hij laat zien dat je met de juiste lijnen, een paar simpele onderdelen en wat ouderwetse mankracht ook prima je hobby kunt uitoefenen.

“Dit project is bijzonder door zijn eenvoud. Bouwen is lol maken en vliegen is spannend. Maar het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen -met wat hulp- dit project maken. Het is daarbij ook leerzaam. Het enige wat je nodig hebt is een accu, een aanstekerplug, een stekker met 8A-zekering, microswitch, geëmailleerde wikkeldraad en een vliegmodel met motortje.

In 1962 vloog ik voor het eerst een lijnbestuurd modelvliegtuig met een benzinemotortje. Dat was de reden voor dit retro-project. Het idee om via de lijnen de stroom voor het elektromotortje en propeller te leveren, leefde al lang bij mij. Daarom heb ik het nu eindelijk eens uitgewerkt.

Scoot

Ik heb het model Scoot van Ron Warring gebruikt voor dit project. Je kunt ook een ander model gebruiken als je dat wilt. De onderdelen heb ik uitgezaagd in balsahout van 3, 6 en 10 mm dik. Hoe ik het landingsgestel en de bedrading richting de motor heb gemaakt, kun je in de video zien. Zoals je ziet was vooral voor het fixen van de ijzerdraden nog wel wat buigkracht nodig.

Geïsoleerde kabels bleken toch te zwaar voor het vliegtuig. Uiteindelijk heb ik gekozen voor magnetisch wikkeldraad van koper de beste oplossing was. Verder vond ik het belangrijk dat de motor genoeg kracht had voor het geval dat de kabels niet goed werkten. Met een 12V accu was er nog 5,2V over voor de motor bij een spanning van 5,4A. De perfecte balans van het vliegtuig kreeg ik door contragewicht te plaatsen en daarmee de motor 5 graden naar rechts te plaatsen. Daarvoor heb ik 20 gram lood gebruikt.

Geslaagd modelvliegtuig

De vliegresultaten waren echt goed, beter dan ik verwacht had. Mijn berekeningen waren blijkbaar goed, want het vliegtuig vloog en reageerde prima. De schakelaar op het handvat is een uitkomst. Ik kan nu in mijn eentje het vliegtuig starten vanaf een vlakke ondergrond en bepaal zelf wanneer hij moet stoppen. Er zijn vast nog veel verbeteringen mogelijk, maar wat mij betreft is het project geslaagd. Met de accu die ik bij me had kon ik wel uren doorgaan, maar als 65-plusser merk je toch dat je sneller dan voorheen wat last krijgt van draaierigheid. Nou ja, ik viel bijna om!”

Lijnvliegtuig2

Zelf bouwen? Download hier de onderdelenlijst en het bouwplan! Gedetailleerde instructies lees je hier.

Vind je dit een gaaf project? Laat het Berto weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Unable to communicate with Instagram.