Basisschakelaar voor kabelkrant

Mancaver ehlhobby bouwde een basisschakeling met 74HCT595 schuifschakelaars. Deze kan gebruikt worden voor diverse toepassingen, waaronder een kabelkrant. In deze blog ’t zelf vertelt hij over de werking en andere toepassingen van zijn ontwerp.

“Dit ontwerp kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een kabelkrant te maken. Aan de uitgangen kan je door middel van bedrading letterdisplays hangen. De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van zo’n letterdisplay dat je met deze schakelaar zou kunnen maken.

bussluisleddisplay

Werking basisschakeling

Met de 4093 wordt een puls opgewekt (N2), die met een potentiometer (kortweg potmeter) van 250kΩ kan worden geregeld. De puls wordt aangeboden op de punten 11 en 12 van IC’s 74HCT595. Na één puls wordt uitgang Q0 hoog (1), vervolgens worden alle uitgangen achter elkaar ook hoog. Indien ook van de 2e 74HCT595 Q7 hoog wordt (1), dan wordt de schakeling via Q7s gereset. 4093 (N4) En schakeling om 4093 (N1, N3, N4).

Mijn tekeningen geven schematisch weer hoe de schakelaar in elkaar zit.

De werking begint weer opnieuw tot alle uitgangen weer hoog (1) zijn. Als je de draad -die normaal aan Q7 van 2e 74HCT595 zit- op een andere uitgang aansluit, kan je zelf het aantal uitgangen bepalen.

Andere ideeën

Behalve voor een kabelkrant is de schakeling ook voor andere dingen te gebruiken. Aan de uitgangen kan je bijvoorbeeld een mosfet-schakeling bevestigen die lampen aanstuurt. Ook is het mogelijk om een relaisschakeling met vrij maakcontact voor 230V Opto-koppelschakeling te maken.”

Vind je dit een gaaf project? Laat het ehlhobby weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .