Dacht je dat je met je zelfgemaakte mobiele robot je tijd al ver vooruit was? Maak dan nu kennis met het nieuwste van het nieuwste op het gebied van robottechnologie: de Ballbot. De Ballbot is een robot die niet wordt voortgedreven op wielen, maar juist handig balanceert op 1 enkele bal. En dat klinkt misschien als een instabiele (en pijnlijke) oplossing, maar dat is het totaal niet! Kijk maar eens goed naar wat studenten van de ETH Zürich wisten te fabriceren: de Rezero.

Een Ballbot: WTF?

Had je nog nooit van een Ballbot gehoord? Okay, dan geven we hier even een korte beschrijving. Een Ballbot is een nieuw soort robot, die balanceert op een bal. Hierdoor is hij uiterst wendbaar en beweegt hij zeer elegant als een kunstschaatser over de grond. Waar standaardrobots niet zomaar elke richting in kunnen rijden of moeite hebben met plotseling keren, kan een Ballbot juist alle kanten op! En als je een beetje handig bent, kun je er zelf eentje maken van technisch Lego.

De Rezero: een Ballbot gemaakt door studenten

Maar er zijn techneuten die al vele stappen verder zijn. Een groepje studenten van de ETH Zürich bijvoorbeeld. Zij hebben de Rezero ontwikkeld. Bezoek hun website en zie wat er allemaal mogelijk is met een Ballbot. Bovendien is hier ook al duidelijk aandacht besteed aan het design en de vormgeving. Wil je gewoon even zien hoe het ding nou precies werkt? Check de presentatie die Peter Frankhauser gaf op TEDglobal. Dan zie je met eigen ogen wat er wordt bedoeld met snelle en gracieuze bewegingen.

Het nut van een Ballbot

Een robot die stukken mooier beweegt dan bestaande robots. Big deal, zul je denken. Als je mooie bewegingen wilt zien, zet je wel een natuurfilm op, toch? Toch zijn er genoeg situaties te bedenken, waarin een Ballbot uitkomst kan bieden. Zo zijn er al ideeën om hem te gebruiken in het ziekenhuis. In plaats van dat je met je infuuszakje aan zo’n suffe kapstok rondloopt, kun je nu gebruik maken van een Ballbot, die je zo instelt dat hij altijd zo’n 50 cm rechts van je blijft rijden.

Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon leuke dingen mee doen. Pak dus snel je gereedschap en soldeerspullen erbij en maak er een nieuw soort Segway van! Of neem je Ballbot gewoon mee als je op stap gaat. Even twee voetstukken bevestigen en je kunt eindelijk vrouwen scoren door gracieus over de dansvloer te bewegen. En zo houdt een Ballbot ook jouw ballen in balans…

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *