Baanbrekende bandbreedte-meter

Met sporten of auto’s wil je altijd sneller. Dat is gelukkig ook te meten. Internet daarentegen is weliswaar meetbaar, maar meestal niet zichtbaar. Maak daarom een bandbreedte-display met Raspberry Pi!

We zeiden het al eerder, meten is weten, zo meten we inmiddels luchtkwaliteit met LED-ballonnen  en weten we dankzij een zelfgebouwde snelheidsmeter hoe hard we fietsen. En nu moet het internet er ook aan geloven. Handig als je wil weten of je zonder problemen kan gamen of muziek en films kan streamen. Het kan bovendien niet alleen met computers, tablets of laptops, maar ook met mobiele telefoons.

Know thy neighbor…

En geef maar toe: er is maar één ding ergerlijker dan een ellenlange rij bij de kassa, en dat is tergend langzaam internet. Maar hoe weet je eigenlijk of je buren niet van je bandbreedte profiteren? Je neemt aan dat ze geen hackers zijn, maar in feite weet je het niet. De bandbreedte-monitor laat niet alleen zien hoeveel data er in je huis doorheen gaat, maar ook hoeveel data het huis verlaat. En dat allemaal met een Raspberry Pi en een oled-display.

bandbreedtemeter2

Raspberry-verbouwing

De raspberry en de display verbind je met een i2c’tje, gemaakt voor datacommunicatie en overigens ooit ontwikkeld door ‘ons Philips’. Als je pech hebt, afhankelijk van je Raspberry, kunnen de draden er niet in, en moet je er een gat in slaan. Alles voor het eindresultaat, dus kill your darling. Maar voordat je de boel onnodig aan gruzelementen slaat is het raadzaam om deze adafruit-gids te checken. En waarschijnlijk, afhankelijk welk display en raspberry je hebt, heb je een verloopstekker nodig.

Stap voor stap-handleiding

De info die je uiteindelijk wil komt echter van de router af. Met de raspberry gebruik je Simple Network Management Protocol om de data eraf te halen. Die wordt ten slotte grafisch weergegeven op de display, inclusief metertjes, dus het is letterlijk meten. Hoe je het Simple Network Management Protocol activeert, wat ongetwijfeld simpel werkt áls het eenmaal werkt, kun je hier lezen. En voor een uitgebreide stap voor stap-handleiding van dit kekke project klik je hier. En dan straks lekker tegenover je vrienden opscheppen over hoe snel je internet wel niet is!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *