Garduino - open source tuinieren

Ah, de lente is weer begonnen! Dat betekent af en toe een waterig zonnetje, flink wat regen en hier en daar wat hagel en windstoten. Eigenlijk heeft Nederland dus het ideale klimaat om lekker in je mancave te klussen. Maar hoe zit het met de planten in je tuin? Die kun je ook wapenen tegen het wisselvallige weer door middel van open source projecten, zodat ze optimaal kunnen groeien. We helpen je graag op weg met wat voorbeelden.

Hoofdfoto: Nanantus

Als je op zoek gaat naar dergelijke projecten, merk je dat er al heel veel te vinden is online. Dat is mooi, want zo doe je heel eenvoudig inspiratie op voor je eigen creaties. We lichten 3 open rource-systemen voor je uit, zodat ook jij binnenkort geautomatiseerd kan tuinieren. Check it out!

Optie 1: de growerbot

Growerbot

Goede naam natuurlijk, want je snapt meteen wat een growerbot kan: je planten geautomatiseerd helpen bij het groeien en bloeien. Maar hij kan nog net iets meer. Het is namelijk ook de eerste tuinhulp die ook social media betrekt in het verhaal. Zo kun je door middel van automatische metingen bepalen hoeveel licht en water je planten krijgen, terwijl je tegelijkertijd je vrienden op de hoogte houdt van wat je kweekt en hoe het daarmee gaat. Big data, gamification, biomaatschappij… er komen heel wat buzzwoorden samen in de growerbot. Of de spreuk ‘sharing is caring’ ook betekent dat je planten het beter doen als je statusupdates deelt, is nog niet onderzocht.

Optie 2: de Garduino

Eerlijk is eerlijk, techneuten zijn gewoon goed in het dopen van hun projecten. Zeg nou zelf: Garduino! Voor nog geen 150 dollar (inclusief Arduino) kun je een compleet systeem in elkaar zetten waarmee je jouw tuintje binnenshuis helemaal kunt automatiseren. De onderdelen die je nodig hebt, zijn heel makkelijk verkrijgbaar. Als vervolgstap kun je nog kiezen voor monitoring/aansturing via Twitter. In de praktijk ziet het er ongeveer zo uit:

Optie 3: de GardenBot

Ergens in 2010 kwam Andrew Frueh op het idee van de GardenBot. Zijn doel daarbij was langzaam maar zeker een compleet systeem te ontwikkelen voor automatisch tuinieren. Op zijn site vind je verschillende modules die hij succesvol heeft ontworpen en geïmplementeerd. Nadat het forum van zijn site in 2012 slachtoffer werd van malware, had hij niet zo’n zin meer om alles bij te werken, dus het is niet heel actueel. Toch kun je er nog meer dan genoeg inspiratie vinden voor je eigen project.

Optie 4: de rest

GrowControl, Properduino, Arduino Grow Room Controller… Er is nog veel en veel meer te vinden als je van dit soort groene projecten houdt. Have fun!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .