Arduino Thermin

Vroegah… Toen alles nog nieuw was. Elektronische muziek bijvoorbeeld. Een perfect voorbeeld daarvan is de theremin. Ooit, zo’n kleine eeuw geleden, was dit de allereerste analoge synthesizer waarmee je traploos van toonhoogte kon veranderen. Inmiddels is het ding enigszins uit de gratie, maar toch ook wel weer cult. Haal de theremin naar de 21e eeuw door een exemplaar met Arduino te maken!

Heb je altijd al je eigen theremin gewild, maar je wilde geen honderden euro’s ervoor betalen? Dan is dit project een droom voor jou. Het is namelijk compleet gebaseerd op de goedkope, doch onvolprezen Arduino UNO. Daarmee bouw je een oscillator met antennes die precies de geluiden voortbrengt die jij wilt. Tenminste, als je een beetje geoefend hebt…

De naam van het project is Open.Theremin.UNO en uiteraard is het een open hardwareproject. Bedenker ervan is Urs Gaudenz, die zelf graag een simpele en modulaire theremin wilde bouwen. Via internet checkte hij diverse mogelijke circuits. De analoge varianten vond hij veel te ingewikkeld en niet flexibel genoeg. Daarom wilde hij graag een digitale variant maken. Die waren namelijk een stuk simpeler, al was het bereik van de antennes nog niet zo goed. Daar lag dus de uitdaging voor hem.

Urs besloot om een digitale resonator (of twee) te combineren met een microcontroller om het geluid en het bereik te verbeteren. Zijn idee was dat als hij eenmaal een goed signaal van de resonator kon krijgen, hij dit met de controller kon bijwerken en zo het geluid creëren dat hij wil. Het duurde bijna een jaar voor hij zover was, maar het resultaat mag er zijn!

Alle informatie staat online

De aluminium antennes worden gebruikt voor het volume en de toonhoogte. Deze zitten vast aan de bovenkant van de Arduino UNO, zoals je kunt zien op de projectsite. Alle verdere informatie die je nodig hebt om dit project zelf te bouwen vind je op GitHub. Zo kom je er vanzelf achter dat je een audiokabel aan de onderkant moet maken en eventueel ook een aardingskabel.

Maar werkt het ook in de praktijk?

Ja, het werkt! Hier zie je Coralie Ehinger die de Open.Theremin.UNO bespeelt tijdens het eerste Zwitserse thereminfestival N / O / D / E. Ze gebruikt daarvoor het thereminplatfom etheremin.

P.S. Geen zin om zelf te bouwen? Je kunt ze ook kant en klaar kopen. Wil je juist een grotere uitdaging? Bouw dan een theremin die je met je hele lichaam bestuurt!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *