Arduino snelheidsmeter voor op je fiets

Altijd al willen weten hoe hard je nou eigenlijk fietst? Dan heb je een snelheidsmeter nodig. Nou kun je natuurlijk een fietscomputer kopen, maar wat is daar nou leuk aan? Mancavers (dat kunnen blijkbaar ook vrouwen zijn, zoals in dit geval) bouwen dit gewoon zelf.

Het idee is simpel: een magneet bevestigd aan een spaak communiceert met de magnetische schakelaar die bevestigd is aan het frame van de fiets. De Arduino pikt dit signaal op en telt het aantal omwentelingen van het wiel. Hiermee wordt je snelheid en afgelegde afstand gemeten.

Klinkt simpel hè? Dat is het ook. Dus aan de slag!

Benodigdheden

De welbekende ‘shoppinglist’ zou er ongeveer als volgt uit moeten zien:

Aan de slag

In dit ontwerp zitten 3 schakelaars. Eentje voor de batterij, een voor het LCD-scherm en natuurlijk de reedschakelaar. Het geheel (inclusief Arduino) moet als volgt worden bevestigd:

schema klein
Klik voor een grotere versie

De uitgebreide beschrijving vind je hier. Klaar met de hardware? Dan is het tijd om de Arduino te programmeren. De gebruikte code zul je nog wel zelf even moeten aanpassen. De snelheid wordt namelijk niet weergegeven volgens het metrieke stelsel, dus niet in km/u maar in mph.

Reedschakelaar

De reedschakelaar is vrij cruciaal voor het geheel. Deze schakelaar en de magneet bevestig je aan het voor- of achterwiel van je fiets, dit maakt weinig uit. De magneet bevestig je aan een spaak en de schakelaar aan het frame. Op deze manier komt de magneet elke omwenteling langs de schakelaar en kan de Arduino de omwentelingen dus tellen.

reedschakelaar

Afwerking

Gefeliciteerd! Je hebt een snelheidsmeter gebouwd. Nu de afwerking nog. Het geheel zet je namelijk niet zo makkelijk op je stuur. Het is dus wel zo handig om de meter te verpakken in een doosje of kistje (of iets anders, zolang het maar waterdicht is). In dit geval heeft de maker gekozen voor een houten case. De bestanden vind je bij stap 13, mocht je zelf niet willen nadenken over een oplossing.

doosje

Je bent klaar om de weg op te gaan! Het is nu alleen nog een kwestie van trainen om dezelfde snelheid te halen als de wielrenners tijdens de Tour de France.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *