Arduino MP3-box

Mancave-fan Jangeox komt weer met een tof project: een Arduino MP3-box voor geocaching… Muziek afspelen is nu zo eenvoudig dat je daar niet meteen een project in ziet. In dit geval was het een beetje anders, want de liedjes moeten in een bos te horen zijn en ze horen bij een puzzel die de wandelaar moet oplossen.

De schattenjacht waar ik me vaak mee bezighoud heet ‘geocaching’. Nu ik zelf ook ga meewerken om in elke Vlaamse gemeente een schat te verstoppen, had ik het idee om een kleine muziekquiz te maken die de wandelaar/schattenjager op zijn weg moet oplossen. De bedoeling is dat ie vier liedjes herkent die hij zelf kan afspelen. Bij elk liedje hoort een letter en hij kan ze afspelen door met zijn magneet (een attribuut dat elke geocacher op zak heeft) tegen de letter aan te drukken.

Het eerste idee was om een mp3-spelertje te hacken, maar daar liep ik al snel vast op enkele praktische problemen. Deze oplossing is niet alleen eleganter, ze biedt ook meer mogelijkheden dan andere DIY projecten.

Arduino MP3 box

How-to van de Arduino MP3-box

Deze kant-en-klare MP3-module met de wat klungelige naam WTV020-SD heeft toch nog heel wat signaaltjes nodig om er echt muziek uit te krijgen. Op een micro-SD-kaartje kan je de hits kwijt in een wat ongelukkig .ad4 formaat dat kwalitatief nog slechter scoort dan mp3, maar in een bos speelt me dat weinig parten. Het feit dat de module enkel één kanaal afspeelt vond ik ook geen probleem omdat ik slechts één klein speakertje heb voorzien. De enige voorwaarde is immers dat de wandelaar de muziek kan herkennen en niet dat ie kritiek gaat geven op de kwaliteit van mijn hifi-installatie onder de boomstronk.

Arduino MP3 box

Zoals ik dat nu gewend ben, gebruik ik op de achterkant van mijn ontwerp een SMD Atmega8 microcontroller die in de Arduino omgeving is geprogrammeerd. Dat heeft als voordeel dat ik de Arduino library voor de MP3-module kan aanspreken en dus geen hex-stuurcodes van de fabrikant moet gebruiken. (voorbeeld)

Op de voorkant is er plaats voor een oplaadbare 123A batterij (3V), schroefaansluitingen voor de reedcontacten, een 10 pins-connector die naar de programmer gaat en natuurlijk de MP3-module zelf. De module heeft een rechtstreekse uitgang voor een luidspreker zonder dat je versterking nodig hebt. Het volume kan je softwarematig regelen in acht stapjes.

Om de muziekjes te horen zijn er vier reed-contacten voorzien die je met je magneet kan activeren. Eén extra contact dient als start-stop-knop om de module op te starten. In de praktijk is die gewoon verbonden met de reset-pin van de microcontroller. Na een minuutje inactiviteit gaat de microcontroller en de mp3-module in een diepe slaap die erg weinig energie vraagt van de batterij. Theoretisch houdt ze dat zelfs bijna 7 jaar vol, dus daar zit ik wel safe.

Voorlopig ontwerp

In dit filmpje zie je het voorlopige kartonnen ontwerp, maar de bedoeling is wellicht al duidelijk. Ter plaatse moet dat een dunne multiplex worden die vocht verdraagt. Het enige punt zal nu nog zijn om de opening voor de luidspreker zo goed mogelijk waterdicht te krijgen zonder dat de kwaliteit van de muziekjes sterker achteruit gaat.

Video: Arduino MP3 box in actie

Meer weten? Kijk dan eens op mijn blog voor dit ontwerp en andere projecten. Of lach even met de fails van mijn printplaatjes of kijk eens rond op het tabblad elektronica om te zien wat me boeit in elektronicaland.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .