Hoe de Angry Birds de wereldproblemen oplossen

Als je 500 miljoen downloads van je spelletje wegzet, op een wereldbevolking van 7 miljard, dan speelt 1 op de 14 jouw game. En dan doe je dus iets goed. Is het de eenvoud, de lage prijs, de intuïtieve bediening, de komische stijl? De ellende in de wereld die de Birds weten terug te brengen tot simpele zwart-witverhoudingen? Waarschijnlijk een combinatie. De agressieve Angy Birds hebben de wereld veroverd. En hebben daarom het niveau van ‘simpel vermaak op je mobieltje’ overschreden.

Is er iemand die Angy Birds nog niet kent? De schattig aandoende, maar de ten opzichte van hun onuitgebroed nageslacht, zeer beschermend optredende vogels? Voor de vorm dan nog even: een horde groene varkentjes steelt eieren van de vogels. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want behalve beschermend blijken ze ook nog eens erg wraakzuchtig. De constructies waarin de hongerige varkens zich proberen te verbergen, worden met veel geweld vernietigd. Iets waarvoor jij als speler uiteraard zorgt door vogels van verschillende pluimage met een katapult op de stellingen van de varkensbrigade af te vuren.

Verloren momenten

Angy Birds werd geliefd als makkelijk op te pakken tijdverdrijf voor verloren momenten. In de rij voor de kassa, wachtend op een sollicitatiegesprek, tijdens saaie uurtjes op de werkvloer. Kortom, een ideale game voor op de smartphone, die zich met het aanraakscherm ook nog eens heel intuïtief met je vingertoppen laat besturen. Inmiddels heeft het Angry Birds-imperium zich van mobiele telefoons uitgebreid naar de pc, naar de tabletcomputer en zelfs naar echte spelconsoles als de PSP en de PS3. Om over de knuffels, de mokken, de rugzakken en alle andere Angry Birds-parafernalia maar te zwijgen!

AngryBirdEffect

Onschuldig tijdverdrijf is Angry Birds al lang niet meer!

Blijvertjes

Dat heeft ze geen windeieren gelegd. Na de eerste hype bleken de Angy Birds onverminderd populair. Angry Birds-varianten (zoals speciale edities die voor Halloween, Pasen en andere feestdagen werden uitgebracht) zijn inmiddels niet van de lucht. Kortom, de Boze Vogels leven!

angry_zombie_birds

Angry Birds IRL

Dat zie je trouwens niet alleen aan het aantal downloads en de enorme inkomsten voor de ontwikkelaar, maar ook aan de talloze real life­-vertalingen en de vele parodieën die er zijn gemaakt.

Deze keepers in dit filmpje proberen elkaar ook in de ‘echte wereld’ met Angry Birds te kloppen:

Mobiele-telefoonprovider T-Mobile bouwde een Angry Birds-constructie na voor een reclamespot:

De vogels worden zelfs al gebruikt in satirische shows over het Palestijns-Israelische conflict:

En uiteraard hebben ze – naast Facebook – een belangrijke rol gespeeld in de Arabische Lente:

Intussen gaat Rovio (de Finse studio waar het spelletje vandaan komt) stug door met het uitbrengen van nieuwe Angry Birds-spelletjes en uitbreidingen. En gelijk hebben ze. De Boze Vogels blijken helemaal geen slechte vogels, maar juist kippen met gouden eieren te zijn!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!