Alarmerend? NFC hacken blijkt heel eenvoudig...!

We schreven al eerder over de contactloze communicatiemethode NFC. Je ziet de methode steeds vaker toegepast worden, want hij is al een aantal jaren aan een flinke opmars bezig. NFC-communicatie zit wereldwijd in veel OV-kaarten, wordt steeds vaker toegepast in smartphones en komt ook in steeds meer bankpassen. Over de veiligheid wordt echter nog steeds veel gediscussieerd. We zetten een aantal bekende hacks op een rij.

In sommige landen kun je in plaats van een OV-chipkaart je trein-, bus-, tram- of metroreizen betalen met je smartphone, als die tenminste beschikt over NFC. Wil je weten of jouw telefoon daar ook over beschikt, check dat dan in deze lijst.

Gratis reizen met het openbaar vervoer

Maar goed, in Chili ging het dus mis. Daar duurde het niet lang of er was iemand die erachter kwam hoe je het saldo van de NFC-kaart, waarmee je in dit Zuid-Amerikaanse land voor het openbaar vervoer kunt betalen, gratis kunt opwaarderen. In de Verenigde Staten wisten ze dit overigens al langer

NFC3

Met de app die de Chileense hacker lanceerde, konden mensen niet alleen hun saldo gratis opwaarderen, maar ook het zogenaamd unieke nummer van de kaart aanpassen. Altijd handig als de OV-maatschappij je kaart blokkeert wegens fraude! In Rusland kunnen ze er ook wat van. Daar was een hacker zo slim om uit te zoeken hoe hij een Nintendo Amiibo-figuurtje kon gebruiken om door de metropoortjes in Moskou te komen. Kijk, zo ziet dat er in de praktijk uit:

Digitaal zakkenrollen

In ons eigen Nederlandje kun je sinds kort ook contactloos betalen door de NFC-chip die op je bankpas zit. Maar volgens de Betaalvereniging Nederland is dit helemaal niet veilig. Als je zo’n opgeladen pasje in je zak hebt en een hacker met de juiste apparatuur komt naast je staan, kan je saldo zomaar weer op nul staan. Maar volgens het Amerikaanse beveiligingsbedrijf RSA moeten we ons niet zo druk maken over dit feit, want het zou veel te veel tijd, geld en moeite kosten om daadwerkelijk andermans bankpassen van hun saldo te ontdoen. Tja, wie heeft er dan gelijk?

NFC2

Wat denk jij?

Elke technologie heeft zijn zwakke punten en vrijwel alles is te kraken. Maar wanneer is het onverantwoord om een nieuwe technologie in te voeren en wanneer zijn de risico’s beperkt? We zijn erg benieuwd wat jullie hiervan vinden. Zeker degenen onder jullie die al eens met NFC geëxperimenteerd hebben, kunnen een onderbouwde mening geven!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!