gadgets opladen met lichaamswarmte

Al zwetend je gadgets opladen. Het komt er aan. Dankzij een Koreaanse uitvinding kun je binnen niet al te lange tijd je lege smartphone weer juice geven met lichaamswarmte. Hoe werkt dit en wat betekent het voor de toekomst? Mancave zocht het uit.

Professor Byung Jin Cho is een slimme vent. De markt van draagbare elektronica groeit als kool. Google heeft zijn Glasses, Sony en Samsung hun Smartwatch, Microsoft schijnt dit jaar met een fitness-armband te komen en Apple presenteert in oktober haar eerste wearable, waar het bedrijf vrij geheimzinnig over doet. Dus dacht prof Byung: al die slimme draagbare gadgets zijn natuurlijk prachtig, maar als daar overal weer een aparte batterij in moet die elke avond aan de lader ligt schiet dat niet op. En dat terwijl ieder warm lichaam een potentiële energiebron is.

powerstrip - elektriciteit opladen met lichaamswarmte

Flinterdunne, flexibele powerstrip

Dus presenteerde het wetenschappelijke team van de Koreaanse wetenschapper onlangs een thermo-electrische powerstrip die gebruik maakt van de lichaamswarmte om elektriciteit op te wekken. Elektriciteit door temperatuurverschillen, dat is op zich niets nieuws. Het Seebeck-effect waar de strip gebruik van maakt is al bijna 200 jaar bekend. Met het verschil in warmte tussen twee halfgeleiders kun je stroom opwekken. Wat wel geniaal is aan de nieuwe vinding is het formaat. Byungs thermogeleidende strip is met een soort zeefdruktechniek gemaakt. De halfgeleiders zijn verwerkt in een flinterdunne flexibele glasvezelstrip, die je op je lichaam plakt of in kleding kan worden verwerkt. Er treedt nauwelijks verlies op en daarom is deze thermo-elektrische generator veel kleiner dan tot nu toe voor mogelijk werd gehouden.

snowboarder

Foto Robert van Dijk

Dus?

De uitvinding van de Koreanen is gedaan met draagbare technologie in het achterhoofd. Een strip met de oppervlakte van 50 bij 50 cm moet voldoende zijn om je Iphone van stroom te voorzien. En dan heb je voor smart-technologie-begrippen best een energieslurper te pakken. Voor een smartwatch moet op den duur een strip op je pols voldoende zijn, volgens Byung. En daarbij: hoe groter het temperatuurverschil tussen de ene en de andere kant van de strip is, hoe meer spanning er naar je gadget stroomt. Dus flink inspannende bezigheden in een koude omgeving leveren de beste resultaten op. Dat betekent dat wintersporters, verliefde stelletjes in de buitenlucht en eskimo’s met koorts in de toekomst nooit meer op zoek hoeven naar een stopcontact. En dat noemen we bij Mancave vooruitgang.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .