kasteel-van-beton

Stel, je hebt best veel verstand van huizen bouwen, je bent ook nog architect én hebt de technische skills om je eigen 3D-printer te bouwen. Andrey Rudenko uit Minnesota heeft jaren gewerkt aan een 3D-printer met als doel een kasteel te bouwen in zijn achtertuin. Van beton. Laagje voor laagje. En het is gelukt. Held!

Zelf gebouwde 3D-printer

Je hebt inmiddels vast al allerlei coole dingen gezien die met een 3D-printer zijn gemaakt, maar dit is toch echt wel weer een pareltje. Stel je voor dat je gewoon een apparaat hebt waarmee je beton in laagjes op elkaar kunt gieten en zo een echt kasteel kunt maken. Dat is dus precies wat Andrey heeft gedaan. Zijn ervaring en achtergrond helpen daar natuurlijk wel bij.

kasteel2

De printer is gebaseerd op het RepRap project, een open source 3D-printproject met een Arduino Mega 2560 board. Een jaar geleden was zijn 3D-printer klaar, waarmee hij zelf betonnen huizen kon bouwen. Volgende stap: een kasteel in zijn achtertuin…

Toch maar beton in plaats van cement

Uitgangspunt voor Andrey was dat zijn bouwsels stevig en goed geïsoleerd moesten zijn. En het liefst ook niet al te lelijk. Daar ben je architect voor natuurlijk. Het bouwen en programmeren van de printer was dan ook een hele klus.

Het begon met een klein exemplaar en dat leidde tot een grotere printer waarmee cement geprint kon worden. Het opstapelen daarvan was echter geen succes. Het luisterde namelijk heel nauw hoe het cement gemixt was en met welke snelheid je het uitgoot. Vandaar de overstap naar beton. De laagjes beton bleven namelijk perfect op elkaar zitten. De afstelling was 10 mm hoogte en 30 mm breedte. Daarmee is het kasteel uiteindelijk gebouwd.

Op naar de toekomst

De manier waarop Andrey zijn betonnen kasteel heeft geprint, biedt diverse voordelen ten opzichte van anderen huizenprintmethodes. Je ziet hier geen gekartelde randjes, dus alles is mooi afgewerkt. Bovendien zijn de gelaagde muren mooi om te zien. Zo mooi zelfs dat Andrey eraan denkt om ze ook in het interieur terug te laten komen als stijlelement. Of het volgens de wet allemaal mag, dat is echter nog de vraag. Vandaar dat hij dit kasteel maar in zijn eigen achtertuin heeft gebouwd.

In de toekomst wil hij meer van dit soort projecten gaan bouwen. Tja, je bouwt niet voor niets zo’n grote printer. Dan wil je er wel meer mee doen dan één kasteelproject. Een huis van twee verdiepingen is in de maak en er zijn ook plannen voor energiebesparende bouwmethodes. Wordt vervolgd!

kasteel-van-beton-in-onderdelen

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *