En dat komt door 0x, ook wel ZRX genoemd. Dit open protocol is ontworpen om een gedecentraliseerd handelsplatform aan te bieden. Om te weten wat dat betekent, is het handig om eerst te kijken naar wat een centraal handelsplatform voor cryptocurrency is.

Centraal vs. Decentraal

De wereld van crypto is namelijk een reactie op het centrale karakter van ons huidige geldsysteem. Satoshi Nakamoto, de bedenker van de bitcoin, kon het niet meer hebben dat de banken in de wereld zoveel macht hebben als het aankomt op geld. Hij kwam met de bitcoin naar buiten op het moment dat de bankencrisis van start ging. Het grootste voordeel van de meeste cryptomunten is dan ook dat ze decentraal zijn en er niet één instantie achter zit die de macht over de cryptomunt bezit. Maar er zal dan toch een centraal punt moeten zijn om deze munten te verhandelen, zou je zeggen. Iets of iemand via wie je de munten kan ruilen en verkopen. Dat gebeurt op een centrale exchange, waardoor er alsnog mensen zijn die meer macht hebben dan anderen. De cryptocurrency draait om decentralisatie van geldeenheden, en dat gebeurt dus eigenlijk net niet.

In het kort werkt een decentrale exchange zó, dat gebruikers direct met elkaar kunnen handelen door middel van een automatisch programma. Het is niet afhankelijk van een derde partij die de tegoeden beheert. Het proces is snel, veilig en 24/7 beschikbaar. De wisselingen zijn voor iedereen te zien, terwijl de gebruikers in kwestie anoniem blijven. Alle code is open source, wat betekent dat iedereen het programma kan inzien, kopiëren en verbeteren. Kortom, transparantie is het sleutelwoord voor gedecentraliseerde handelsplatformen. Echter zitten er ook wat nadelen aan het decentraliseren van de exchanges. Doordat er totaal geen machtsverdeling is, wordt er weinig geld geïnvesteerd in het verbeteren van deze platformen. Hierdoor zijn deze processen vaak traag en hebben ze een lage liquiditeit. De populariteit van decentrale exchanges is daarom ook een stuk minder dan die van centrale exchanges.

Bron: Cryptobijbel

Wat 0x hiermee te maken heeft

Het 0x-project staat dichter bij een gedecentraliseerde cryptocurrency exchange dan een gecentraliseerde, maar pakt het beste van beide werelden. 0x behandelt de problemen van decentralisatie door een standaardprotocol te ontwikkelen. Dit protocol kan worden toegepast op alle handels die worden doorgegeven vanaf de blockchain. Met het protocol moeten de orders teruggaan naar de blockchain wanneer ze worden afgerond in plaats van bij elke transactie. Dit versnelt het proces en voorkomt superdure transactiekosten.

Met de betrouwbaarheid en transparantie van een gedecentraliseerde en de snelheid van een gecentraliseerde munt weet 0x een gigantische potentie te laten zien. En laat het nou net zo zijn dat de munt is verschenen op Coinbase, één van de grootste handelsplekken van cryptomunten. Op dit platform is maar een heel select aantal van de cryptocurrency te krijgen, wat betekent dat ook Coinbase de mogelijkheden van het nieuwe protocol ziet. Dit geeft de munt waarschijnlijk een flinke stijging in populariteit. Dat in combinatie met de geliefde principes van het protocol kan dit heel goed voor een cryptorevolutie zorgen.

Zien we binnenkort de bitcoin een aartsrivaal krijgen, of is dit enkel giswerk? Wat denk jij? Laat het ons weten op ons forum!

 

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *